Fehérjetartalmú élelmiszerek
A fehérje főleg állati eredetű élelmiszerekben található meg: húsokban (csirke, pulyka, marha), halakban (pl. lazac, makréla, tonhal), tejtermékekben- sajtokban és tejfölben – valamint tojásban.
A kiegyensúlyozott étrend minden ember számára fontos. A fehérjetartalmú élelmiszerek csoportja, beleértve a húst, a baromfit, a tenger gyümölcseit és a szárazbabot és borsót, mind jó minőségű fehérjeforrások. A fehérje a növekedés és a sejtjavítás kulcsfontosságú tápanyaga. Az optimális fehérjebevétel nagyon fontos a szervezetünknek, a napi bevitel kb. 20-50 dkg, bár sok mindentől függ. Akik alacsony szénhidrát-bevitelű étrendet követnek, több fehérjére van szükségük. Akik fogyni szeretnének, azoknak érdemes több fehérjét fogyasztaniuk. Bár az alacsony fehérjebevitel hozzájárul a hosszabb élethez, magas bevitel segít az izom építésben. Ajánlott az arany középutat megcélozni.
Válassz olyan fehérjetartalmú ételeket, amelyek magas vitamin- és ásványianyag-tartalmúak, alacsony az összes zsírtartalmuk, és mérsékelt vagy alacsony a telített zsírtartalmuk. A szárazbabtól vagy borsótól kezdve a diófélékig és magvakig, a fehérjetartalmú élelmiszerek az izomzat építőköveit biztosítják. Bár a sovány húsok tartalmaznak némi zsírt, nagyon jó vas- és cinkforrások, a baromfi jó kalciumforrás is.
A legjobb fehérje forrás a Boldog Álatoktól ered. Állati Eredetű: Marha, Juh, Pulyka, Csirke, Hal, Tojás.
Növényi Eredetű: Tofu, Tempeh, Csicseriborsó, Zöldboró, Mandula-Földimogyoró (csak óvatosan mert sok omega-6 zsírsavat tartalmaz).
Kollagén
A kollagén egy szerkezeti fehérje, amely a csontokat, fogakat, izmokat, bőrt és minden más kötőszövetet felépít. A kollagénben gazdag ételek fogyasztása vagy kollagén-kiegészítő fogyasztása hatalmas előnyökkel jár. A kollagén feltölti a bőrt, erősíti az ízületeket, javítja az alvást, zsírt éget, és fokozza a bélrendszer egészségét. A kollagén pótlás 33%-kal javítja a porckopásos betegek ízületi funkcióit. Ezen felül a kollagén pótlás csökkenti a nyári nap okozta bőr károsodást.
Tanulmányok azt mutatták ki, hogy hátfájdalom esetén, napi 1,2 gramm kollagén pótlás csökkenti a gerinc lumbális szakaszának fájdalmát.
Mivel az emberek elsősorban az állatok izomzatát fogyasztják, és nem a kollagénben gazdag porcokat és szerveket, ökörláb, ökörfarok, csirkeláb és stb., érdemes kiegészíteni az étrendet, egy fűvel táplált álatoktól elállított kollagén fehérjeporral.
A blogbejegyzés tartalma általános jellegű, és kizárólag tájékoztató jellegű. Az információk nem alkalmazkodnak az egyéni alvásminőségedhez vagy egészségi állapotodhoz. Nem minősül és nem is célja orvosi tanácsadásnak, diagnózisnak vagy kezelésnek. Kérjük, fordulj egészségügyi szolgáltatódhoz, ha speciális egészségügyi igényeid vannak, vagy orvosi tanácsra van szükséged.