Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szénhidrátok: a szervezet energiaforrásai

Szénhidrátok: a szervezet energiaforrásai
Kevés olyan tápanyag van, amely annyi vitát gerjesztett volna, mint a szénhidrátok. A mai iparosított világunkban a legtöbb kultúrában az emberiség több mint 50%-a szénhidrátokból fedezik a napi energia bevitelüket.

Mennyi szénhidrátra van szükségünk?

Az energia bevitel 20-35%-ának szénhidrátokból kell állnia, kivéve sportolóknak, akiknek esetleg egy kicsivel többre van szükségük, vagy ketogén diétát fogyasztó személyek számára, nekik kevesebbre van szükségük. Az egészséges élethez mindenképpen az alacsony szénhidrát fogyasztása tanácsos, és főképp egészséges szénhidrát fogyasztását érdemes előtérbe helyezni, mint pl. zöldségek, biztonságos keményítők (fehér rizs, taró, tápioka, sütőtök, édesburgonya és egyéb élelmiszerek).

A keményítők mellé érdemes egészséges zsírókat, ecetet, zöldségeket fogyasztani. A táplálkozással bevitt szénhidrátok mintegy 85%-ának glükózra, 15%-ának pedig fruktózra kell bomlania, ezért kell a keményítőket, előnybe részesíteni a cukrokhoz képes.

Általánosan véve az egészséges élethez a szénhidrát fogyasztását nem érdemes számolni. Javasolt növényi eredetű ételek közül, az optimális szénhidrátbevitel nagyjából 45 dkg biztonságos keményítő, 45 dkg vagy kevesebb cukortartalmú növényi táplálék, és annyi zöldség amennyit kívánsz. Azaz körülbelül összesen 90-130 dkg növényi étel fogyasztása ajánlott.

 

Egészségtelen szénhidrátok

Egészégtelen szénhidrát és egyben a legtoxikusabb ételek a gabonafélék. A gabonák (búza, kukorica, rizs, árpa, zab köles, stb.) – a pázsitfűfélék magjai – olyan toxinokba gazdagok, amelyek az ember számára is mérgezőek. 

Ezek a legveszélyesebb táplálékok:

  • Glutén: egy fehérje- összetevő, ami autóimmun betegségeket vált ki, rákot szívbetegséget és nerópátiát okoz.
  • Opioidok:függőséget alakítanak ki, a skizofréniát is kiválthatják.
  • Búzacsira-agglutinin: ez a fajta fehérje károsítja a bélfalakat, akadályozza a D-Vitamin aktivitását, ezáltal rontja az immunrendszer működését, és persze segíti a krónikus fertőzéseket. A gabonafélék még nagyon sok toxinnal rendelkeznek, de remélem ennyi elég ahhoz, hogy jól meg gondold, ezekből elkészült ételek fogyasztását.

 

A blogbejegyzés tartalma általános jellegű, és kizárólag tájékoztató jellegű. Az információk nem alkalmazkodnak az egyéni alvásminőségedhez vagy egészségi állapotodhoz. Nem minősül és nem is célja orvosi tanácsadásnak, diagnózisnak vagy kezelésnek. Kérjük, fordulj egészségügyi szolgáltatódhoz, ha speciális egészségügyi igényeid vannak, vagy orvosi tanácsra van szükséged.